Хибридни закани

Свеста на C3I тимот за тоа дека живееме во ера на хибридни закани е на највисоко ниво. Многу експерти, научници и експерти од различни области ја потврдуваат новата безбедносна реалност обликувана од хибридни закани. Како резултат, термините како „хибридно војување“ или „хибридни закани“ станаа трендовски фрази што се користат за да се опише арсенал на навидум различни закани. Меѓународни организации како што се НАТО, ЕУ и до одреден степен ООН, веќе преземаат чекори за борба против хибридни закани. Сепак, се чини дека ниту ЕУ, ниту НАТО, немаат јасна дефиниција за овој термин, а не постои ниту универзално прифатена дефиниција за овој термин.

Хибридни закани обично се поврзани со терористички активности и напори на некои држави да ги постигнат своите политички цели. Злоупотребувајќи ја модерната технологија и државните и недржавните актери користат конвенционални и неконвенционални, редовни и нерегуларни, отворени и тајни средства и методи за постигнување стратешки цели, со што се постигнува комбинација на симетрични и асиметрични закани наречени хибридни закани. Државните и недржавните актери кои претставуваат хибридни закани систематски ги:

  • користат сите инструменти на моќ (дипломатија, информации, употреба на воена сила и економија);
  • користат современите технологии како вектори за постигнување на нивните цели (вклучително и нивно оружје);
  • корумпираат демократските проекти и вредности (и преку квази-либерални пазарни практики, започнати од страна на претпријатија / невладини организации / цивилни здруженија контролирани од властите и преку производство на лажни вести за поткопување на довербата во демократското управување);
  • користат демократските слабости и ранливости (создадени од многу работи, вклучувајќи историска меморија, законодавство, стари практики, геостратегиски фактори, силна поларизација на општеството, технолошки недостатоци или идеолошки разлики);
  • користат сите димензии на војната ако претходните методи и средства не успеат да ја поткопаат одредена супериорност на противниците со конвенционалното војување.

Конвергенцирајќи ги овие методи и средства, државните и не-државните актери постепено ги замаглуваат линиите меѓу мирот и војната, намерно манипулираат со меѓународните регулативи, принципи и стандарди, ги поткопуваат меѓународните институции и по потреба преминуваат преку веродостојниот одрекувачки спектар.

C3I ги нуди следните експертски / консултантски услуги од областа на хибридните закани:

  • Организира и спроведува сертифицирана обука, семинари, работилници, вежби и консултански услуги;
  • Спроведува истражувања на национално, регионално и глобално ниво;
  • Подготвува стручни мислења, препораки, упатства и прирачници.
  • Создава и спроведува кампањи поврзани со хибридните закани.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *