Справување со предизвиците за подобрување на свеста за сајбер безбедност

Автор: м-р Гоце Стеваноски Магистер на информатички науки - компјутерско инженерство, работи во областа на сајбер безбедност, компјутерски мрежи, телекомуникации и систем администрација, а воедно и член на C3I. Дијапазонот на закани во интернет просторот е огромен и нема тенденција на намалување. Новите технологии со нивната различност во структурата придонесуваат за континуирано појавување на нови ранливости, а со тоа и нови закани по приватноста, доверливите материјали и достапноста на с...
More

Случајот на Телеграм „Јавна соба“, предизвици и решенија

  Автор:  м-р Моника Качурова Магистер по телекомуникации, работи во областа на сајбер безбедност, компјутерски мрежи, телекомуникации, радио опрема и систем администрација, а воедно и член на C3I. „Не знаев што се случува и од каде доаѓа тоа. Се додека наредниот ден не добив скриншот од мојата слика, зашто таа слика не само што беше објавена во „Јавна соба“, туку е препраќана и на други места. Не знаев што да правам, испаничив, се преплашив, никогаш не сум доживеала такво нешт...
More

Јавни перцепции, главни играчи и теории на заговор поврзани со КОВИД-19 во Северна Македонија

 Автор: Илија ЏугумановГенерален секретар на Евро-Атлантскиот совет на Северна Македонија и претседател на YATA Северна Македонија. Двапати е избран за потпретседател за јавна дипломатија и комуникација на Здружението за млади атлантски договор (ЈАТА Интернешнл), Брисел, Белгија.2020 година, како година главно беше поврзана со случувањата од пандемијата со КОВИД - 19. Неизвесноста и глобалното влијание што го наметна КОВИД-19, ги оставија настрана повеќето тековни планови, реформи и проблеми што...
More

Краток преглед на регулативата на ЕУ во однос на онлајн дезинформации

 Автор: Биљана Петропулос дипломиран правник со искуство во невладиниот сектор и член на C3IДезинформацијата предизвикува бројни штетни општествени последици, како на пример: нарушување на безбедноста; подривање на изборниот систем и процес; поттикнување недоверба во институциите; но, од правен аспект таа претставува директно нарушување на слободата на мислење и изразување - основно право втемелено во Повелбата за темелните права на Европската унија (Charter of Fundamental Rights of the European...
More

Краток преглед на правните аспекти и политиките во поглед на регулирањето на дезинформациите во Северна Македонија

Автор: доцeнт д-р Весна Попоска Универзитетски професор и независен аналитичарКонцептуалната поставеност на дезинформациите и лажните вести опфаќа прилично широк и развиен дијапазон. Иако македонскиот нормативен систем нема усвоена дефиниција за оваа појава, постои генералем консензус околу оперативното значење на терминот, која повеќе или помалку се поклопува со  дефиницијата од речникот Кембриџ: невистинити информации кои се шират со намера да ги наведат луѓето да веруваат во невистини.Иако  ...
More

Влијанието на 5G дезинформациите за време на КОВИД-19 кризата

 Автор: доцент д-р Томислав ШуминоскиДоцент на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), при УКИМ - Скопје. Докторирал на напредни механизми за квалитет на сервис во 5G мрежи. Toj e IEEE Senior Member и член на Иницијативата за сајбер и корпоративна безбедност и кризен менаџмент – C3I Скопје.Живееме во време на невидени технолошки напредоци, иновации и научни откритија, особено во информациските и комуникациските технологии (ИКТ), каде посебно може да се издвои имплементијат...
More

HEALTHY VIDEO-CONFERENCING ENVIRONMENT OR HOW TO PREVENT DIGITAL PANDEMICS?

Ljubica Pendaroska, Privacy and Data Protection Expert  Cybersecurity Europe Top50 Women Influencer 2019  Staying healthy, both offline and online remains a challenge these days. The global pandemic has radically changed the way we communicate traditionally. But it also altered our perception and experience of electronic collaboration. Or at least, should have changed! It encouraged video conferencing as a viable way of functioning for companies and organizations in dramatically shuffled c...
More

Иницијативата за Сајбер безбедност, Корпоративнат безбедност и Кризен менаџмент – C3I дел од светската елита во глобалната иницијатива за евалуација на ефективноста во справување со насилниот екстремизам на локално рамниште

Иницијативата за Сајбер безбедност, Корпоративна безбедност и Кризен менаџмент - C3I беше дел од работилницата која е продолжение на глобалната иницијатива за евалуација на ефективноста во справување со насилниот екстремизам на локално рамниште, предводена од тим на експерти од Школата за Јавно здравство при  Универзитетот „Харвард“, Департментот за домашна безбедност на САД, Институтот за идни студии од Шведска, а сето тоа поддржано од страна на НАТО Програмата Наука за мир и безбедност. Работи...
More

Претставник од C3I изложи свои трудови на Меѓународната научна конференција Istanbul Security Conference “Change in State Nature: Borders of Security”

National Defence and Security Institute заедно со  Turkis Asian Center for Strategic Studies во периодот од 2-4 Ноември беа организатори на Меѓународната научна конференција Istanbul Security Conference "Change in State Nature: Borders of Security" која се одржа во Истанбул. На конференцијата свои излагања со два научни труда “FREEDOM VERSUS SECURITY: IS LIBERAL POLICIES of EU FALLING DOWN AGAINST COMBATTING TERRORISM” и "Profiling of a high risk person related with Financing of terrorism" и...
More